Tillbaka                                     

Nyhetsbrev Riksskådebanan - december 2007 /januari 2008 


Tilll anställda, förtroendevalda, vänner


Vänner - tack för året som gått.
Och för alla ansträngningar att sammanföra konst, kultur och människor. Där behoven finns!

Alla media med självaktning väljer nu - så här några dagar efter jul - och strax innan nyårsklockan klämtar - att summera år 2007. En snabb överblick ger bilden av att året ägnades åt konsumtion - uteslutande.

Och att det nu inte längre är skamligt att konsumera.
Inte ens besinningsprofeterna talar om det skamlösa i att konsumera - för köpandets egen skull - utan om att vi måste konsumera på nya villkor, för miljöns, för klimatets skull.

Alla har blivit konsumenter.
Även begrepp som kulturkonsumenter används frekvent.

För skådebanerörelsen som talar om konst och kultur för att stärka demokrati och medborgarskap rimmar det förstås illa om man drar likhetstecken mellan medborgare och konsument.

Som samhällsmedborgare kan vi förstås inte tillåta oss att bli kallades för konsumenter i stället för medborgare.
Medborgarskapet betyder inte att vi ska konsumera. Kommunen eller staten är ingen butik som ska leverera varor och tjänster.
Medborgarskapet betyder att vi har rättigheter och skyldigheter, och att vi har makt och ansvar.

När jag under hösten mötte kommunalrådet i Nynäshamn centrum utanför Konsumbutiken med en lista i handen över vad kommunen hade "levererat" till medborgarna efter valet, blev jag föga imponerad.

Listan såg ut som vilken inköpslista som helst - och det som var expedierat var försett med en bock i kanten.

Här stod alla vallöften uppradade; bättre service dit, mera pengar dit. Och sedan: - nu är det fixat!

I skådebanerörelsen handlar det inte om att vi expedierar varor eller tjänster.
I skådebanerörelsen möter vi inga kulturkonsumenter.

Det är detta lilla i det stora, eller detta stora i det lilla som vi helt säkert måste få vår omvärld att förstå under 2008.
Det är detta stora i det lilla som vi måste tala med varandra om. Hela tiden. Oavbrutet.

Det är nämligen det som kan motivera att vi tar emot statsbidrag. Eller bidrag över huvud taget.

Skådebanerörelsen ordnar möten.

Att vi kan ta betalt för att vi ordnar dessa möten - har inget med konsumtion att göra.

Konst och kultur handlar om kommunikation, om glädjen i den vidgade förståelse som samtal med eller utan ord ger oss.

Det finns ett litet knep att ta till om man vill se och förstå skillnaden mellan kommunikation - det vill säga konst och kultur - och det som i dag kallas konsumtion. Om vi har en våg med två vågskålar framför oss - och lägger konsumtion i den ena vågskålen och kommunikation ( konst och kultur) i den andra - då upptäcker vi snart att när den ena väger tungt då väger den andra lätt. Det vill säga i de miljöer, i de sammanhang, där det finns mycket konsumtion, väger kommunikationen lätt. Och tvärtom - där kommunikationen ( konsten och kulturen) väger tungt väger konsumtionen lätt.

Men, hör jag vän av ordning invända, om man helt avstår från konsumtion, blir man då mera öppen för konst och kultur?
Den frågan lämnar jag öppen. Vi kan ju så här inför det nya året ta den till oss var och en för sig. Och grunna en aning över den! Samtidigt som vi för en stund kan fundera ett varv till just kring det där paradoxala ordet kulturkonsument.

Ord är som vi alla vet så mycket mera än just ord.

Ord uttrycker livsåskådning, världsåskådning och människosyn!

Nu i slutet av året har Riksskådebanan svarat Kulturrådet apropå det statliga bidrag vi tagit emot under året - vilka överväganden och prioriteringar som Riksskådebanan har gjort vid fördelningen av bidraget. Vi har också svarat på frågan om vilka resultat som uppnåtts i skådebanerörelsen med stöd av statsbidraget och statsbidragets fördelning i skådebanerörelsen.
Riksskådebanans svar om resultat har baserats på de rapporter som varje region har lämnat till Riksskådebanan.

Anledningen till att vi nu här nedan publicerar svaret om överväganden och prioriteringar i det här nyhetsbrevet är att vi också internt i skådebanerörelsen under året som gått har mötts av frågan om prioriteringar.

Riksskådebanans svar lyder därför så här:

" Bidraget till de regionala skådebanorna har under året fördelats enligt den sedan tidigare år tillämpade "lika-principen" vilket inneburit att varje region tagit emot exakt lika många kronor av det av Riksskådebanan fördelade bidraget.
Detta beslut - om "lika-principen" hade sin grund i att tidigare "fördelningsprinciper" som hade praktiserats inom Riksskådebanan inte hade varit tillräckligt framgångsrika. Dessa tidigare idéer om fördelning hade, enligt en fullt enig styrelse successivt förskjutet intresset från en diskussion om skådebaneverksamheten idé och syfte och utveckling till en diskussion som mer kom att röra sig om hur man i olika regioner "viktade" de skilda prestationerna. Detta - ansåg Riksskådebanans styrelse redan år 2005 - kunde bli embryot till en intern konflikt och därför i det sämsta av scenarier verka menligt på hela skådebanerörelsens utveckling. En folkrörelse som ska engagera människor för konst och kultur bör koncentrera sig fullt ut på det den är till för - och på alla sätt skyddas från den sortens interna "fördelningsdiskussioner" som på sikt och i värsta fall kunde leda till minskad ömsesidig respekt och minskat ömsesidigt ansvarstagande. Där det kortsiktiga fick gå före det långsiktiga.
En förklaring till att fördelningsdiskussion löpte risken att bli infekterad kunde vara, resonerade man då i Riksskådebanans styrelse, att fler regionala skådebanor än nationella medlemsorganisationer är företrädda i Riksskådebanans styrelse. Problemet med att både se till det så kallade helhetsintresset och till den "egna" landsändans intresse innebär, sa man sig vidare, var att man lätt riskerade att hamna i konflikt mellan olika förväntningar på lojalitet.
"Lika-principen" apropå fördelningen av statsbidraget har således både för och nackdelar. Men Riksskådebanans styrelse har under året som gått, och sedan den nya principen först tillämpades, inte funnit någon anledning att ändra på den. Till skillnad från tidigare år har den istället givit upphov till mera fruktbara diskussioner om hur man ska kunna förstärka den omtänksamma och goda ömsesidigheten genom mera internt kunskaps- och erfarenhetsutbyte, och genom fler centralt initierade sammankomster på temat utveckling, förnyelse och förändring."

Det statliga bidraget är något som skådebanerörelsen tar emot frivilligt, och har i princip inget med rörelsen alls att göra.

Men naturligtvis är det så att verksamhetens omfattning och aktivitet i mycket hög för att inte säga avgörande hög grad påverkas av bidraget.

När staten via Kulturdepartementet och Kulturrådet ställer frågor till Riksskådebanan så hör det ihop med att Riksskådebanan under årets lopp sökt och tagit emot statliga bidrag.

I likhet med tidigare år har Riksskådebanan även i år ansökt om bidrag för kommande år.
Vi vet dock inget alls om det sökta bidraget beviljas eller om det kommer att ha samma storlek som under 2007. Vi vet heller inget om när under 2008 som vi får besked om storleken på bidraget.

Riksskådebanan har ansökt om 9 miljoner kronor för skådebaneverksamheten i sin helhet.
Under 2007 beviljades Riksskådebanan ett bidrag om 5,2 miljoner kronor.

I det så kallade regleringsbrevet från Kulturdepartementet för budgetåret 2008 som avser Statens kulturråd nämns skådebaneverksamheten i samband med "bidrag till fria teater- dans- och musikgrupper, arrangörer samt vissa aktörer av kulturpolitiskt intresse" under Villkor för anslag 28:7 - att minst 1 miljon kronor ska gå till de uppräknade organisationerna.

Riksskådebanan utgår självfallet ifrån att bidraget inte kan sänkas till 1 miljon för hela skådebanerörelsen - och agerar nu för att det sökta bidraget ska beviljas, och inget annat.

Så snart Riksskådebanan har ytterligare kunskap och kännedom om hur bidraget till Riksskådebanan handläggs - återkommer vi omgående via elektronisk post till samtliga regionansvariga och till samtliga styrelseledamöter i Riksskådebanan.

I ansökan till Kulturrådet om bidrag för år 2008 skriver Riksskådebanan bland annat följande, med Kulturrådets aktuella fråga om överväganden och prioriteringar i färskt minne :

" Under 2008 - på samma sätt som under 2007 - har Riksskådebanan för avsikt att fortsätta att verka för det som direkt eller indirekt har bäring på de regionala skådebanorna arbete. Under året kommer Riksskådebanan att ägna särskild tid åt att uppmuntra de regionala skådebanor som under 2007 inte utvecklat sin verksamhet efter egna och Riksskådebanans förväntningar. Utan att lämna fördelningsprincipen "Lika-principen" kommer styrelsen för Riksskådebanan när den så finner det nödvändigt att för kortare eller längre tid "frysa" bidrag för de regioner som inte svarar mot det som kan anses vara rimliga motprestationer.
Dessa "frysta" bidrag ska istället komma de regioner till del som mer än väl svarar mot rimliga motkrav, och som, vilket är inte minst viktigt, kan och bör medverka till ökad aktivitet i de regioner som eventuellt sackar efter."

Med detta, skådebanevänner,
Gott nytt år och tack för året som gick

Hälsar Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan



Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan