Solveig Ternström
Solveig Ternström, Riksskådebanans ambassadör

Under höstmötet medverkade Solveig Ternström, en av Riksskådebanans ambassadörer.

Solveig berättade att hon redan som liten bara ville leka med kamrater som på samma sätt som hon tyckte om att spelade teater.

Solveig kom in på Dramatens scenskola som tjugotvååring, året var 1959. Sedan arbetade hon på Dramaten under många år men medverkade även på film och i TV, bland annat i serien Svenska Hjärtan från start 1987 fram till sista avsnittet 1998. Solveig Ternström är även manusförfattare och regissör. Hon har skrivit manuset till serien Morsarvet. 

Solveig berättade lite på skämt att hon av misstag blev riksdagsledmot för Centerpartiet. Hur hon tackade ja när Centerpartiet ringde och frågade om hon inte kunde tänka sig stå på deras riksdagskandidatlista för Stockholms stad inför valet 2006. Hon trodde inte att Centen skulle göra ett bra vall. Hon kände sig trygg. Men hon blev placerad överst på listan och plötsligt var hon politiker. Kanske en naturlig förlängning av den tid då hon som ung skådespelerska var enagerad i den samhällsutveckling som präglade slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet. LKAB strejken och de samhällskritiska pjäser som Kent Andersson och Bengt Bratt skrev.

Solveig kände sig aldrig riktigt hemma i Centerpartiet varför hon blev politisk vilde när Centern gick med på uppgörelsen om att förlänga kärnkraften år 2009.

Solveig Ternström är en mycket engagerad person som brinner för kultur. Därför är det spännande att möta henne, att få del av hennes livserfarenhet, att hon vill vara ambassadör för Skådebanan.