Tillbaka                                                                         

Riksskådebanans kulturpris gick till grundaren av Glada Hudik Teatern, Pär JohanssonOrdförande Siv Holma delar ut kulturpriset till Pär Johansson under Riksskådebanans årsmöte

Motiveringen:
Delad glädje är dubbel glädje heter det som bekant. Med den insikten i minnet är det med värme som Riksskådebanan delar ut Skådebanans kulturpris 2010 till grundaren av Glada Hudik Teatern, Pär Johansson. För visst är det så att den glädje Pär Johansson skapat genom skapandet av Glada Hudig teatern inte bara berör dom som deltar utan även oss andra - och gör oss förhoppningsvis också lite mindre fördomsfulla. Men historien kunde haft en annan utgång. För vem kunde anat att det skulle bli så här när Pär Johansson arbetade som habiliteringspersonal på dagcentret i Hudiksvall. Ett jobb han egentligen inte riktigt ville ha. Han ville spela teater. Men där andra såg hindren såg Pär möjligheterna. I det ligger en styrka och den anda som Skådebanan uppskattar. Att förmå människor att upptäcka glädjen i kultur oavsett fysiska eller psykiska hinder.
Fast självklart var det inte att skapandet av Glada Hudik teatern skulle föra en grupp människor rakt in i rampljuset när den första föreställningen skulle spelas. Nej motståndet fanns där från många håll. Förklaringen till framgången ligger i Per Johanssons motto: Inget är omöjligt – om man bara vågar tro på människor och ge dem en chans att utvecklas”.