Tillbaka   
                                                                       

Nyhetsbrev
Riksskådebanan mars 2010

Till förtroendevalda, anställda, vänner, partners, medlemsorganisationer, med flera

Att Riksskådebanan fick en ny förbundsordförande under årsmötet den 27 mars, är i bästa fall en händelse som inte har gått någon förbi.

Siv Holma berättade när hon enhälligt valdes under årsmötet om sin egen väg in i skådebanerörelsen via Skådebanan i Norrbotten; det var teaterupplevelsen som grep henne. Möjligheten att både se teater, och att själv agera, väckte något som varit vid liv sedan dess. Det ena engagemanget har lett till det andra; för Sivs del fortsatte det i rörelsen Kvinnor för fred, och sedan in i Kvinnojouren i Kiruna. Välkommen Siv!

Siv är riksdagsledamot från Norrbotten, vänsterpartist och ordförande i Riksdagens kulturutskott.

Årsmötet i Riksskådebanan var utöver årsmötesförhandlingarna också fokuserat på fred. I den statliga kulturutredningen, som kom i fjol och som ledde till en kulturpolitisk proposition, fanns inte alls den fråga med som varit så naturlig för många i de generationer som nu är borta eller som i dag är pensionärer.
Nämligen att se freden som den största av alla kulturfrågor.
                                           


Olof Buckard

Amerika Vera Zavala, Beate Sydhoff , Maj-Britt Theori

KG Hammar

För flertalet av de debattörer, som samlades där på Orionteatern på söder i Stockholm där Riksskådebanan faktiskt höll till hela årsmötesdagen, var sambandet mellan kultur och fred odiskutabelt. Här fanns förre ärkebiskopen KG Hammar, ordföranden i Artister för fred Olof Buckard, politikern Maj-Britt Theorin samt förra chefen för Kulturhuset i Stockholm Beate Sydhoff . Här fanns också Amerika Vera Zavala med, väsentligt yngre än de övriga, och avvikande i sin tveksam inför sambandet kultur och fred. Hennes erfarenheter talade för det motsatta, som dramatiker tyckte hon att konsten alltför ofta förhärligade det icke fredliga!

På planeringsstadiet tänkte vi, som ordnade seminariet, att här skulle nog någon med direkta erfarenheter av krig vara med.
Nu blev det inte så.
Men kanske hade just den erfarenheten gjort det synnerligen tydligt hur betydelsefull kulturen är i arbetet för att just förebygga krig och krigshandlingar.

Krigets fasor måste beskrivas - av konstnärer som kan ge bild och ord åt fasan - för att alla ska förstå, på djupet, med både känslan och intellektet, hur förfärligt det är, och för att absolut ingen ska förledas att tro att det fasansfulla inte angår därför att det utspelas långt borta, någon annan stans.

För människor som traumatiserats av krigsupplevelser har de konstnärliga uttrycksmedlen varit absolut nödvändiga i rehabiliteringen; i möjligheten att återvända till det som kan kallas någorlunda normalt. Och inte minst i behovet av att vilja berätta för en omvärld som ännu inte vet eller förstått.

Riksskådebanan antog vid årsmötet en handlingsplan och en budget som i likhet med förra året är full av ambitioner.

Mest iögonfallande är att året kommer att präglas av att skådebanerörelsen firar ett hundra år.
Det vill säga att det är 100 år sedan Skådebanan, etablerad i hufvudstaden, hade sitt första möte. Skådebanan skulle kilas in och växa i utrymmet mellan hovteater och taskspeleri.
När vi nu talar om jubileum går tankarna därför lätt till det som var; och det går självfallet inte att hålla ett jubileum utan att stanna upp där en stund, i det förgångna, för att rikta ett tack till dem som under alla år burit upp organisationen. Det är människor som i flera släktled envist bestämt sig för att hålla fast idén att kultur är till för många och inte för några få. Och då handlar det just om "många" sett ur en rad skilda aspekter. Många till antalet, naturligtvis, men även i betydelsen kultur som allmängiltig och relevant och därför tilltalar många.

Riksskådebanans eget jubileumsfirande, med ett seminarium i fokus, dit politiker välkomnas för att motivera varför de anser att kulturpolitiken är en viktig del av politiken, kommer enligt årsmötets förslag att ordnas i samband med den traditionella höstkonferensen. Datum kommer att meddelas senare.

Det här innebär dock för Riksskådebanans del att höstkonferensen kommer att läggas vid en tidigare tidpunkt än vad som varit normalt.

Nästa förändring när det handlar om höstkonferensen är att deltagarna själva kommer att stå för sina egna kostnader. Den ordning som inneburit att Riksskådebanan står för alla kostnader för de träffar som Riksskådebanan arrangerar är med andra ord bruten, på grund av årets kraftigt reducerade statsbidrag till Riksskådebanan.

Syftet med höstkonferensen är i år detsamma som tidigare; att förtroendevalda och anställda verksamma vid de regionala skådebanorna samt representanter för de centrala medlemsorganisationernas ska ges möjlighet till såväl kompetensutveckling som erfarenhets - och idéutbyte.

Att redan nu "flagga" för denna nyordning, och understryka att den verksamhetsplan som antogs av årsmötet är till för att följas och inget annat, känns det därför väsentligt.

En verksamhetsplan är nämligen inget annat än den karta som organisationen ska orientera efter fram till dess att nästa årsmöte äger rum.

Det finns det naturligtvis en tanke bakom de "nätverk" som Riksskådebanan valt att vara med i. Informationsutbytet i "nätverken" är utomordentligt viktigt, och i ett par av dessa nätverk är det också betydelsefullt att markera för omvärlden att ingen lever på en ö. I synnerhet inte kulturorganisationer som ofta har att agera i motvind, för det mesta med ideella förtecken, men där övertygelsens om den egna organisationens betydelse är obestridlig.

Riksskådebanan ingår i två sådana nätverk, som nu inom den närmaste tiden står för specifika uppgifter
Det ena är "ideell kulturallians", som på flera håll i landet ordnar träffar den 10 april, för ett gemensamt samtal om betydelsen av att det ideella kulturarbetet på regional nivå inte kommer till korta när statliga pengar ska delas ut i regionerna och bli föremål för förhandlingar med övriga regionala kulturintressen. Skådebanan i Skåne vid sidan av Riksskådebanan och studieförbundet Sensus i Skåne och Blekinge svarar för värdskapet i Malmö den 10 april.
Andra träffar ordnas i Halmstad, i Göteborg, i Visby och i Luleå vid samma tidpunkt. Till de här träffarna är människor som är aktiva i skådebaneverksamhet både som anställda och förtroendevalda välkomna. För mera information är du/ni välkomna att kontakta Anna-Karin Andersson (Anna-Karin.Andersson@riksteatern.se)som under det här året, för nätverket Ideell Kulturallians räkning, är projektanställd av Riksteatern för att just bevaka det ideella intresset inom kulturpolitiken.

Den andra träffen handlar om tisdagen den 6 juli under politikerveckan i Visby i sommar. Där är det nätverket "koalition för kulturdebatt" som kommer att både verka och synas. Riksskådebanan ingår i det här nätverket, och kommer att medverka i en antologi tillsammans med ytterligare organisationer som är med i nätverket. Antologin kommer att bli uppmärksammad då den ges formen av en installation, men också därför att offentliggörandet av den kommer inramas av att en mängd gotlänningar kommer att engageras för den gemensamma saken, det vill säga vikten av att kulturpolitiken finns med i valrörelsen och följdriktigt i den fortsatta politiken. ( Se ett med Nyhetsbrevet bifogat dokument, en inbjudan till Almedalen, som med fördel kan spridas av alla som intresserar sig för installationen/aktionen)

Med årsmötet i Riksskådebanan 2010 blev flera nya personer invalda i styrelsen.
Den nuvarande styrelsen representeras därför av följande, utöver förbundsordföranden Siv Holma; Zenita Bergman (vice ordförande), Göran Sarring, Cilla Rohdin, Lars Arrhed, Lars Gunnar Nilsson, Tone Tingsgård, Göran Kryhl samt av ersättarna Ingrid Wentzel, Göran Eriksson, Mårten Ström. Känn er välkomna! Adresser till den nya styrelsen kommer att läggas ut på Riksskådebanans hemsida.

De personer som lämnade styrelsen med årsmötet 2010 är följande: Tommy Ternemar, Susanne Simonsson, Anders Nordström, Gerd Klang samt ersättarna Maria Nyman Stjärnskog och Thomas Tegnér. Varmt tack till er alla!

Med vänliga hälsningar

Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan