Tillbaka                                                                         

Riksskådebanan, nyhetsbrev, juni 2010

Till förtroendevalda, anställda, medlemsorganisationer, partners med flera


Att kulturen blommar om sommaren, är en sanning med modifikation.
Den tid på året då de flesta får lite mera tid över för läsning - då begränsas bibliotekens öppettider. Eftersom utlåningsstatistiken pekar nedåt på landets bibliotek, så tycks slutsatsen vara att det inte är värt att ha dem öppna. För skådebanerörelsen som - i likhet med biblioteken själva -verkar för läsfrämjande är det här naturligtvis en politik som kan ifrågasättas. Och ekonomiargumenten, som både kommuner och bibliotekschefer refererar till, håller inte, hur man än granskar dem. Bibliotek som håller stängt har i princip samma driftskostnader för ett stängt som för ett öppet bibliotek.
Och om obefintliga öppettider hänger på att man inte har råd med semestervikarier, så finns det här en chans till tidernas utmaning för det fria och frivilliga föreningslivet. Och för det personliga ideella arbetet. Och vill inte biblioteken vända sig till det frivilliga föreningslivet, så får det väl bli tvärtom?

För inte alltför länge sedan, när de nuvarande kommunala biblioteken byggdes ut i sin fulla bredd, så kunde det ske tack vare de böcker och de föreningsdrivna bibliotek som landet runt lämnades över till dem. Överlämnandet skedde i tyst samförstånd om att de offentligt drivna biblioteken skulle bli mera framgångsrika om de "professionaliserades". Böckerna kunde bli fler och mera tillgängliga, löd filosofin. Och i bakgrunden fanns förstås bildningstanken. ABF, nykterhetsrörelsen, frikyrkan, med flera, lade med andra ord grunden till det svenska biblioteksväsendet.

I dag, nu, nu mitt i sommaren, finns det faktiskt inget som talar emot att inte föreningslivet, det ideella, det frivilliga, kan öppna de stängda biblioteken. Utan tvärtom! Nu handlar det om att återerövra - med förnuft. Hur man gör kan förstås se olika ut mellan olika föreningar, bibliotek och kommuner. Men det är fullt möjligt. Och det behöver inte alls vara krångligt.
Och det går an att skapa författarträffar på biblioteken, ja just det, mitt i sommaren. Eller att ordna andra samtal, med eller utan författare. När det, som det har kallats, "det offentliga rummet", har kommersialiserats så till den milda grad, att alla som rör sig där förväntas betala, att konsumera, då behövs biblioteken dessutom inte bara (om man nu får säga bara) som läsfrämjare - utan också som ett nödvändigt icke kommersiellt alternativ för mänsklig samvaro.

Nej, snålöppna och stängda bibliotek förbättrar varken besökts eller utlåningsstatistiken. Värre är att sparfilosifin kan leda till ett sparande till döds. Eller lika illa - biblioteken kommersialiseras, och förlorar hela sin legitimitet. Och då blir det ännu besvärligare att fortsätta på ideell fri och frivillig bas att verka för mera läsning, för både rättvisans, bildningens och nöjets skull!
Så, upp till kamp!

Nu hör jag vän av ordning lägga till att även den offentligt drivna teatern stänger under sommaren i likhet med offentligt ägda konsthallar och museer.
Och visst är det så. Men mycket av teatern flyttar också ut, ändrar karaktär under sommaren. Så är det i storstaden. Det här hindrar dock inte att vi, i det fria och ideellt verksamma föreningslivet, också kan och ska och bör granska tillgängligheten till allt offentligt drivit kulturliv under sommarhalvåret.

Här, inom andra konstformer, kan det frivilliga kulturlivet finna en ny plats; det är inte farligt att ta över nyckeln till den låsta teatersalongen eller till museet. Och ordna med nytt innehåll. Ibland står dammiga regelverk i vägen; och då är det läge att granska dem. Vem har skrivit reglerna, vilka är de till för, och i vilket syfte?

Allt offentligt kulturliv ska självfallet fungera som bra arbetsgivare, men grunduppdraget handlar om något helt annat som bör gå att förena med en bra arbetsgivarroll. Det handlar om alla människors rätt till konst och kultur, vem du än är och var du än finns.

Inspirationen till att åtminstone tala om att våga och ifrågasätta kommer otvetydigt ur den historia som med nödvändighet gör sig påmind i år då hela skådebanerörelsen firar ett hundra år.

Det finns nämligen inte en folkrörelse som kommit till genom anpassning, utan tvärtom. Varje folkrörelse bär på det arv som själva protesten innebär; och i skådebanerörelsens fall handlade det för hundra år sedan om en protest mot den teaterform som uteslöt stora grupper av människor.

När skådebanerörelsen nu ska fira, så sker det genom att syna den kultur som vi existerar i och att reflektera över den kulturpolitik som nu råder. Granskningen sker i form av samtal och debatter, där det yttersta syftet faktiskt är att inspirera till, just det, fortsatt granskning!
Den förändring som skett över åren inom skådebanerörelsen handlar inte minst om att rörelsen själv måste verka för - inte bara sin egen utan hela samhällets - vitalisering och föryngring inom kulturpolitikens intressesfär. Och vägen dit går oundvikligen genom kritiska samtal. Den här positionen delar skådebanerörelsen med en rad andra intressesammanslutningar inom kulturområdet. Det är därför följdriktigt att den del av jubileumsdagen - den 28 augusti - som fokuserar på samtal och kritisk debatt ordnas i samverkan med en rad kultursammanslutningar i nätverket Koalition för kulturdebatt.
Jubileumsfestligheterna den 28 augusti fortsätter med fest på kvällen, och då ska det handla mera om kultur än kulturpolitik. Också det i linje med skådebanerörelsens egen tradition!

Innan det är dags för jubileum är det dock läge för aktion i Visby under nästa vecka, tisdagen den 6 juli.
Här finns skådebanerörelsen genom Riksskådebanan med i nätverket Koalition för kulturdebatts kulturmanifestation på kvällen den 6 juli, adress Donners plats, direkt efter "politikertalet" i Almedalen.
Syftet är här precis som när det gäller skådebanerörelsens fortlöpande verksamhet - att fokusera på betydelsen av en kulturpolitik som ser mera till människan än marknaden. Ett uttryck för det är inte minst titeln på den antologi där de samverkande kulturorganisationerna möts "Att vara eller att bli en vara" .

Som tidigare berättats förenas årets jubileumsaktiviteter med Riksskådebanans höstkonferens.
Höstkonferensen inleds fredagen den 27 augusti klockan 13.00, och pågår fram till klockan 17.00 Platsen för konferensen är Ersta konferens och hotell, adress Erstagatan 1 K.
Tema för konferensen blir Skådebanerörelsen 100 år, med tonvikt på korsvisa berättelser om vad som görs på jubileumstemat i de skilda skådebaneregionerna.
Kl 19.00 är samtliga höstkonferensdeltagare välkomna på middag på samma plats som konferensen äger rum, på Ersta terrass.
Välkomna att delta på höstkonferensen och middagen är samtliga verksamhetsansvariga i regionala skådebanor, samt ordföranden i varje medlemsorganisation (skådebaneregioner inkluderade) och ytterligare en person från varje region.
RiksSkådebanan svarar för samtliga kostnader, dock inte för resa och logi. Undantagna är dock Riksskådebanans styrelseledamöter, där Riksskådebanan svarar för samliga omkostnader.
Anmälan om deltagande i höstkonferensen ska vara Riksskådebanan tillhanda senast 1 augusti adress ulla.tengling@skadebanan.se

Samtliga som deltar under höstkonferensen är också välkomna att delta under alla aktiviteter under jubileumsdagarna 28 och 29 augusti
( se bifogat dokument som också kommer att skickas som separat personlig inbjudan med vanlig postgång).
Eventuella frågor till ulla.tengling@skadebanan.se eller telefon 070 661 30 49.

Med vänlig hälsning
RiksSkådebanan

Ulla Tengling
förbundssekreterare