Tillbaka   
                                                                       

Nyhetsbrev Riksskådebanan juli 2010

Till förtroendevalda, anställda, medlemsorganisationer, partners med flera

Kulturpolitik och kultur är två helt skilda saker, påpekade bland annat den kulturkonservative kulturdebattören Carl Rudbeck i en av sommarens Almedalsseminarier apropå att de bägge orden allt som oftast används i samma mening, efter varann, dock med ett litet andfått och emellan.
Alla vet nog att det förhåller sig så.
Men det kan ändå vara viktigt att ständigt bli påmind om att det finns en stor skillnad mellan de där bägge orden, ungefär lika stor som den mellan skola och skolpolitik. Eller mellan orden vård och vårdpolitik.
För flera år sedan, när socialdemokraterna höll kongress i Malmö, ställde RiksSkådebanan frågor till de valda ombuden om vilket som intresserade dem mest, var det kultur eller kulturpolitik?
Förvånande nog, ja både lite glädjande och samtidigt något oroande, svarade de flesta att kulturpolitiken var mera intressant än kulturen.

När frågan ställs till andra människor, i andra sammanhang än till socialdemokratiska partiombud, är det absolut övervägande svaret att kulturen är mera intressant än kulturpolitiken. Och det är lite oroande det också!

När RiksSkådebanan och skådebanerörelsen nu jubilerar är det värt att understryka att organisationen har en sammansatt uppgift. Den ena handlar om den kulturpolitiska idén och den andra om - just det, kultur. Kulturpolitiken, för skådebanerörelsens del, handlar om allas rätt till konst och kultur, och hur viktigt det är att den rätten tas tillvara, det vill säga hur den organiseras, och stöttas. Kulturpolitiken måste handla om att stötta efter behov, inte efter begär. Och den ska aldrig blunda inför det faktum att det finns åsiktsskillnader när det gäller kulturpolitikens inriktning och tillämpning. Här ska självfallet skådebanerörelsens uppfattning vara klar som fjällbäcken. Men även det motsatta är värt att tänka på., det som ligger utanför rörelsen, likgiltighet eller till och med aggressivitet inför tanken på rättvisa inom kulturområdet, är kulturpolitik.

Men det är lika viktigt att tala om konst och kultur som att tala om kulturpolitik därför att allt som ger sig ut för att vara konst är det inte. Eller ännu tydligare, väldigt mycket som marknadsförs som konst och kultur är konstens egen motsats; blekt, dåligt, dumt, fördomsfullt. Gjort blott för att sälja, och inget annat.

Konst är det som väcker tanken, tar tag i känslan, som berör, som förändrar och som nästan alltid ställer många fler frågor än vad den själv besvarar. Sen är den ofta seg, uthållig, tålmodig, en riktig överlevare, dock ständigt aktuell. Ibland är den vacker - men inte alltid. En bra bild blir inte dålig i morgon, och en bra bok bär inte heller någon bästförestämpel även om den berättar en helt annan berättelse för mig när jag läser den i dag, än vad den gjorde när jag läste den förr, den första, andra eller tredje gången! En bra bok eller en bra teaterföreställning kan förändras med mig; men jag kan knappast växa ifrån den!

Att skådebanerörelsen har en enormt stor och svår uppgift genom att bära allt detta långt ifrån okomplicerade råder det ingen tvekan om. Imponerande är dock att rörelsen existerat med denna sammansatta uppgift under så många år. Det finns anledning att fira - och nu närmar sig jubileumsdagen.

För alla som är aktiva i de regionala skådebanorna är det dock viktigt att veta att jubileet i Stockholm och i RiksSkådebanans regi sammanvävs med den traditionella höstkonferensen,

Det vill säga; fredagen den 27 augusti är det höstkonferens, i Riksskådebanans regi.
Välkomna att delta i höstkonferensen är representanter för samtliga medlemsorganisationer, skådebaneregionerna inkluderade. För skådebaneregionerna betyder det att verksamhetsansvariga i respektive skådebaneregion är välkomna, vidare är ordföranden i varje skådebaneregion välkommen vid sidan av ytterligare en person från respektive skådebaneregion.
Vidare kommer Riksskådebanans styrelse att delta.
Temat för höstkonferensen den 27 augusti blir kunskaps och erfarenhetsutbyte utifrån de skilda jubileumsaktiviteter som de regionala skådebanorna i Skåne, Jönköpings län, Östergötland, Västmanland och Norrbotten själva arrangerar med stöd av RiksSkådebanan.

Som Riksskådebanan tidigare informerat i förra nyhetsbrevet så kommer Riksskådebanan varken att stå för resekostnad eller för logikostnad för någon eller några andra än
Riksskådebanans styrelseledamöter. Däremot kommer Riksskådebanan att stå för de kostnader som faller utanför resa och logi.

Vidare är det upp till samtliga, inklusive styrelseledamöter i Riksskådebanan, att själva ta ansvar för att ordna resa och logi för de aktuella dagarna.

Höstkonferensen fredagen den 27 augusti inleds klockan 13.00 och avslutas klockan 17.00 och platsen är Ersta konferens och hotell, adress Erstagatan 1 K.
Samtliga som deltar i höstkonferensen förutsätts delta i den middag som RiksSkådebanan svarar för på Ersta Terrass, med start klockan 19.00.

Jubileumsdagen, lördagen den 28 augusti startar klockan 10.00, adress Bååtska rummet, Munkbron 17, Stockholm.
Samtliga som deltagit under fredagens höstkonferens är välkomna att delta hela lördagen. Dagen kommer att fyllas av samtal och debatt på temat kultur och kulturpolitik, med fokus på frågan Vad för slags kulturpolitik väntar efter valet 2010?. Aktiviteterna under dagen ordnas i samverkan med nätverket Koalition för kulturdebatt där Riksskådebanan ingår.

Alla som deltagit under höstkonferensen är sedan även välkomna att delta under lördagskvällens festligheter, som startar klockan 19.00 med middag, och som pågår fram till midnatt.
Platsen för lördagskvällens händelser är Wennergren center, adress Sveavägen 166, våning 23. Till Wennergren Center kan man åka kollektivt genom att till exempel ta blå buss nummer två från Slussen, (Katarinavägen), i riktning mot Norrtull. Restiden är cirka 35 minuter.

Höstkonferensens deltagare förutsätts även delta under söndagens arrangemang. Det vill säga söndagen den 29 augusti, då samtliga är välkomna till Skansen i Stockholm, varifrån en kulturvandring startar klockan 10.00 med samling vid Seglora kyrka. Temat under söndagen är just jubileet, och vad folkrörelserna betytt för svensk kultur.
Vandringen avbryts med lunch klockan 13.00 på restaurang Stora Gungan på Skansen.
Skansendagen den 29 augusti förutsätts vara avslutad klockan 14.00 varför samtliga som rest till Stockholm bör kunna vara vid Stockholms central senast klockan 15.00.

Till Skansen reser man förslagsvis med färja från Slussen. Man bör räkna med en timmes restid till Skansen från Stockholms innerstad.

OBS!Bindande anmälan om deltagande under höstkonferensen och jubileumsdagarna ska vara Riksskådebanan tillhanda senast 1 augusti, skrev vi i förra nyhetsbrevet. Nu sträcker vi ut tiden, på grund av semestertider, till den 6 augusti. Anmälan görs till adress ulla.tengling@skadebanan.se. Detta datum är satt utifrån möjligheten att bjuda in ytterligare personer som redan nu önskar vara med om hela arrangemanget (platserna till middagen lördagen den 28 augusti är till exempel begränsade), men som inte hör till den "prioriterade" gruppen.
Vid anmälan är det tacksamt om du/ni meddelar namn på de personer som kommer att delta, och om personen/personerna kommer att delta hela tiden, i samtliga aktiviteter, och om det eventuellt är någon som inte kommer att delta under hela programmet. Eventuella frågor ställs till samma adress som ovan, eller på tel 070 661 30 49.

Kultursamtalen under den så kallade Almedalsveckan eller politikerveckan i Visby i början av juli var många.
RiksSkådebanan medverkade under veckan inom ramen för Koalition för kulturdebatt; syftet med manifestationen, som ägde rum den 6 juli och som fick stor medieuppmärksamhet, var att fästa omvärldens uppmärksamhet på just kulturens betydelse för ett värdigt samhälle där alla "omätbara värden" är minst lika värdefulla som de värden som dagligen vägs med politiska och ekonomiska mått.

Vidare medverkade Riksskådebanans ordförande Siv Holma under politikerveckan i Visby i en rad samtal och debatter om konstens och kulturens värde. Siv Holma som också är ordförande i Riksdagens kulturutskott, och riksdagsledamot för vänsterpartiet, fick även en rad tillfällen att berätta att hon ansåg att kulturpolitiken är värd mycket mera statliga pengar än vad den beviljas i dag och att man bör ge människor laglig rätt till kultur. Vidare framhåll hon också hur betydelsefullt det är att inte belägga museibesök med kostnader för besökaren, samt att alla barn ska ha rätt till kulturskola och att läsfrämjandet bör återfå sin status bland annat genom En bok för alla.
Läs gärna mer på RiksSkådebanans hemsida www.skadebanan.se

Med soliga och varma sommarhälsningar

Riksskådebanan
Ulla Tengling
förbundssekreterare