Tillbaka   
                                                                        

Riksskådebanans Nyhetsbrev, augusti 2010

Till anställda, förtroendevalda,
partners med flera


För Riksskådebanan är en intensiv och händelserik månad till ända.
Höstkonferensen den 27 augusti i Stockholm - med fortsättning den 29 augusti, gick i jubileumsårets tecken. Att själva jubileumsdagen den 28 augusti bar hundraårsjubileets signum är förstås naturligt det också. Men det som framförallt förenade höstkonferensen med just jubileumsdagen är att det finns mycket mera plats för framåtblickande än för sentimentalitet i skådebanerörelsen.
Och det är riktigt soligt roligt!

Stort tack till de regionala skådebanor som fanns på plats och som generöst berättade om hur man med stöd av ”jubileumspengen” på samtliga håll valt att ge tid och rum åt verksamheter som annars inte skulle ha blivit av, och som överlag handlar om att utveckla och förnya den regionala verksamheten. Och där dessa nya verksamheter även kan inspirera andra skådebaneregioner att ta efter för att bredda och förnya det som det annars så lätt går slentrian i.

Jubileumsdagen i Stockholm arrangerades i riksdagens Bååtska rummet i samverkan med nätverket Koalition för kulturdebatt där Riksskådebanan ingår. Förmiddagens utfrågningar av kulturpolitiker, som leddes av redaktör Lotta Gröning, gick under eftermiddagen över i ett brett samtal om kultur där både politiker och andra kulturpersoner fanns med. Det samtalet var det Linda Zachrison, konstnärlig ledare vid Stadsteatern i Stockholm, som svarade för.

Under det här senaste samtalet gavs det utrymme för gruppen ”operaimprovisatörerna” att agera. Det vill säga fyra operasångare lyssnade in samtalet, och mitt i samtalet/debatten bad de att få komma in och sammanfatta det som sagts med att göra det de var allra bäst på, nämligen att sjunga, att fantisera, att improvisera!!


De skickliga sjungande och mimande improvisatörerna möttes av dånande applåder av en hängiven och stor publik, men författaren Lena Andersson som deltog i panelsamtalet såg ”inhoppet” utifrån ett helt annat perspektiv.
- Jag hade inte lust att bli avbruten, jag var mitt inne i en tanke som jag gav ord åt, och det är inte lätt att komma tillbaka nu. Sammanfattade hon efter avbrottet.

Det hon ifrågasatte var just traditionen – det vill säga att kulturarbetare, som exempelvis sångare, ska finna sig i att dekorera eller illustrera ett samtal, men också att idédebattören, som hon själv är/var, ska behöva acceptera att någon annan konstform intervenerar i en redan etablerad form.

Med andra ord, hon sa just det oväntade, det ingen förväntade att hon skulle säga i ett samtal som faktiskt handlade om kulturens uppgift att försvara ”det oväntade”!

Bättre än så kan knappast ett jubileum firas, särskilt inte om man också tänker på de tankar som kom fram under förmiddagens utfrågningar. En av de utfrågade var Siv Holma, som inte bara är ordförande i Riksskådebanan utan också är ordförande i Riksdagens kulturutskott tillika vänsterpartist.
I utfrågningen var det i huvudsak vänsterpartisten Siv Holma som talade, och när hon ställdes inför frågan om hon kunde tänka sig att bli kulturminister i en rödgrön regering tvekade hon inte alls. – Jovisst kan jag det, sa hon.

Och motivet var förstås att då hamnar hon i en position som gör det möjligt för henne att genomföra en kulturpolitik som tar sats i det kulturmanifest som de tre partierna vänstern, socialdemokraterna och miljöpartiet gemensamt ställer sig bakom i årets valrörelse och där man vill satsa ytterligare en miljard kronor på kulturen.

När höstkonferensen sedan fortsatte under söndagen den 29 augusti så förlades den till Skansen och till en utomordentligt väl genomförd presentation av kulturhistorikern Annavera Nylund som framhöll det absoluta sambandet mellan folkrörelser och mängder av de byggnader och föremål som är flyttade till och nu bevarade på just Skansen. Jubel, och ett och annat skratt som fastnade i halsen, blev det också när konferensdeltagarna fick se platsen för den tidigare friluftsteaterns scen, som under en period under nittonhundratrettiotalet drevs av Skådebanan i Stockholm. Här var nu stepp och boplats för den bisonoxe som går under namnet visent. Enbart jubel och glada skratt var det däremot en stund senare då artisten Jerry Williams mötte konferensdeltagarna på Skansenrestaurangen Stora Gungan för att personligen ta emot det kulturpris, det första i Riksskådebanans historia, som Riksskådebanan gav till honom redan under höstkonferensen 2009.


Att fira ett jubileum utan fest är dock ofrånkomligt.
Så – ett varmt tack till alla skådebanearbetare som bidrog till att det blev en absolut lyckad fest, där på tjugotredje våningen, både genom genuint bra stämning och genom praktiskt och kulturellt arbete. Här fanns allt från Tapani Björkbackas affischer och allsångshälften till Eva Plumppus fantastiska solosång.

På temat utveckling, att göra det som annars inte skulle ha blivit av, kommer mycket av Riksskådebanans fortsatta arbete att ta fasta på under hösten.

Riksskådebanans står inför nya utmaningar då anslaget från staten har minskat radikalt. Med nödvändighet kommer arbetsformer, och kanske också arbetsuppgifter att förändras.
Likväl ligger verksamhetsplanen för året fast. Det väsentliga är nu att uppmuntra varje skådebaneregion att rannsaka hur förutsättningarna för det egna regionala skådebanearbetet kan komma att förändras i takt med att nationella anslag hamnar i det som kallas ”koffertmodellen”. I varje region är det därför nödvändigt att man samverkar med andra organisationer inom frivilligområdet för att hävda det ideella arbetets betydelse vid sidan av, i alla fall på sina håll, de mera mäktiga regionala kulturinstitutionernas dominans.

Vidare är det läge för varje skådebaneregion att tänka över hur man ska rapportera till Statens kulturråd om årets verksamhet, så att rapporten står i samklang med det man i fjol sökte och fick pengar för. Vidare är det en väsentlig och stor uppgift att förbereda sig för årets ansökan om anslag för kommande års ( 2011 års ) verksamhet – och, inte minst, i det här sammanhanget reflektera över vad för slags verksamhet som man kan utveckla ja rent av ta efter från någon annan skådebaneregion. Värt att ha i minnet är också vilka nya samarbetspartners på regional nivå som kan bli aktuella antingen som medlemsorganisationer eller som just partners.

Allt i konsekvens med skådebanerörelsens övergripande syfte att verka där behoven finns!


Med vänliga hälsningar

Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan