Tillbaka   
                                                                        

Nyhetsbrev Riksskådebanan april 2010

Till anställda, förtroendevalda, medlemmar, samverkanspartners m fl

Paradoxalt nog fördes förslaget fram vid Riksskådebanans årsmöte för ett par år sedan från den skådebaneregionen som inte bar på någon historia alls, nämligen betydelsen av att satsa på ett rejält hundraårs jubileumsfirande! En minnesfest!

Sedan dess är det många som varit alerta inför detta firande;
Efter flera turer i Riksskådebanans styrelse är vi dock där att sex skådebaneregioner i dagarna tar emot stöd från Riksskådebanan för att under året ordna något som annars inte skulle ha blivit av. Och då handlar det framförallt om att ordna något som inte har fokus på tillbakablick. I stället ska man på alla håll se framåt och skapa något som kan leda till en fortsättning av en regional skådebaneverksamhet med nya förtecken. Överallt; i Skåne, i Jönköpings län, i Östergötland, i Västmanland, i Dalarna och i Norrbotten handlar det om att utveckla verksamheter tillsammans med andra likartade, men inte helt lika, intressen. Eller mera konkret; att visa att skådebanerörelsen har potential som samverkanspart därför att här har man blicken riktad mot de människor som ska omfattas av en konst- och kulturverksamhet men som ännu inte gör det!
Med andra ord så kommer Skådebanan i Skåne att samverka med ett Teatermuseum, Skådebanan i Jönköping att initiera ett folkbildarprojekt på temat läsande tillsammans med lokalradion, Skådebanan i Östergötland att samverka med lokala konstnärer för att sedan skapa nya mötesplatser för samtal om kulturens betydelse, Skådebanan i Västmanland att ordna seminarier bland annat om främlingsfientlighetens konsekvenser. Skådebanan i Dalarna kommer också att svara för ett seminarium i samverkan med arrangören för musikfestivalen Love and Peace och Skådebanan i Norrbotten kommer att resa ut i länets bygdegårdar för att i samverkan med bl a studieförbund väcka intresse för teater i mycket litet format.
Kan man då ha ett jubileum, en minnesfest, utan att se tillbaka. Nej egentligen inte. I själva begreppet jubileum ryms ju detta faktum att man ska fira något som har existerat en viss tid, och som haft betydelse under denna tid. Fast nu, i minnestider, handlar det naturligtvis om att visa att det som har haft betydelse också har bäring på framtiden.

RiksSkådebanans eget jubileum kommer att ordnas den 28 och 29 augusti i Stockholm. Den 28 augusti ordnar Riksskådebanan ett seminarium i samverkan med nätverket Koalition för kulturdebatt där Riksskådebanan är med ( tillsammans med sådana kulturintressen som exempelvis Konstnärernas Riksorganisation, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, Tankesmedjan Arena idé, m fl.) Seminariet, som ligger mitt i valrörelsen, syftar till att fokusera kulturpolitiken och att få namnkunniga politiker att svara på och utveckla tankarna kring en rad kultur- och skådebanespecifika frågor som har betydelse för ett levande och demokratiskt viljeinriktat samhälle.
Mera detaljer kring augustifirandet kommer Riksskådebanan att berätta om under juni månad. Dock står det klart redan nu, enligt beslut i Riksskådebanans styrelse den 22 april, och i konsekvens med årsmötets önskan, att firandet förenas med anordnandet av det traditionella höstmötet, i Riksskådebanans regi. Med andra ord så kommer tillställningen att förlängas med ytterligare en dag, den 27 augusti, dock med ett program mer i linje med vad som är vanligt på ett "traditionellt höstmöte".

I linje med ett annat beslut från årsmötet, har Riksskådebanan i samverkan med Skådebanan i Skåne samt studieförbundet Sensus, tagit initiativ till bildandet av ett regionalt nätverk i Skåne utifrån samma idé som det centrala nätverket Ideell Kulturallians arbetar. Där det gemensamma är att man är verksam på en ideell arena, och behöver en gemensam argumentation för att just hävda det gemensamma ideella intresset som inte är ett introvert intresse, utan tvärtom, ett vitalt samhällsintresse. Det som nu är aktuellt handlar om hur det ideella kulturintresset ska kunna hävda sig mot andra kulturintressen inför den nya kulturpolitik som snart kommer att praktiseras, vars signum är regionalisering av statliga medel. Förslaget till den här nya kulturpolitiken presenteras i den så kallade samverkanutredningen, som är ett tillägg till den större kulturutredningen Tid för kultur, som kom förra året och som förespråkade en regionalisering enligt vad man rubricerade som portföljmodellen.

Riksskådebanan har i dag ett förslag till svar på "samverkanutredningen", som dock fortfarande kan ändra form fram till dess att remisstiden går ut 4 juni. Den som är intresserad av remissvaret i den form det nu har kan kontakta Riksskådebanan adress
ulla.tengling@skadebanan.se
Alla organisationer, inklusive Riksskådebanans olikartade medlemsorganisationer, som är intresserade, kan för övrigt svara på den här utredningen. För Riksskådebanans del har det varit av ett övergripande intresse att fortlöpande framhålla det ideella och idéburna kulturlivets betydelse i de regionala samtal som kommer att föregås av fördelningen av statliga medel till regional verksamhet och som landstingen fortsättningsvis kommer att svara för, i första hand i regioner som Skåne, Västra Götaland, Halland, Gotland och Norrbotten.

Ännu ett förslag under Riksskådebanans årsmöte handlade om samverkan med centrala medlemsorganisationer. Riksskådebanan har därför redan nu beslutat, tillsammans med förlaget En bok för alla, att ordna en "halv" litteraturdag i Stockholm den 4 oktober (det här är internationella barndagen). Syftet med arrangemanget är att sätta barnens läsande i centrum och att skapa förståelse för hur viktigt det är att skapa sådana miljöer att intresset för själva läsandet går i arv i generation efter generation. Deltagarantalet till den här "halva dagen" är begränsat, varför den som redan nu vet att hon eller han behöver särskilda argument för att väcka den lokala omgivningens intresse för litteratur för barn, kan redan nu höra av sig till Riksskådebanan. Samma adress som ovan.

För att ännu en gång referera till årsmötet så begåvades Riksskådebanan med en ny styrelse, där omsättningen på styrelseledamöter blev ordentligt stor den här gången.
Styrelsen har haft sitt första sammanträde ( den 22 april, i dag föreligger därtill ett justerat protokoll som kommer att distribueras till skådbaneregionerna och till Riksskådebanans styrelsers ledamöter) Mötet hölls i Sveriges riksdag, där nuvarande ordföranden i likhet med den förre är verksam i egenskap av riksdagsledamot. Mötet hölls i Kulturutskottets egen sammanträdeslokal som är ljus i färgen med tung i formen. Den fråga som alltid infaller sig med automatik när man är i en sådan här miljö, är vad själva rummet, inredning och arkitektur, betyder för det öppna fria och tillitsfulla samtalet?

Sedan flera år tillbaka har Riksskådebanan diskuterat just rummets betydelse för samtalets kvalitet. En slutsats av det har bland annat blivit att Riksskådebanan ordnat sammankoster i miljöer där konsten och konstutövarna själva finns. Årsmöten har, för att bara ge några exempel, hållits i Stockholm på Musikhögskolan, i Filmstaden och på Konstfack och i Göteborg på Röhsska museet, och i Norrköping på Arbetes museum. Och nu, senast, på Orionteatern i Stockholm. Och i konsekvens med de här utvalda platserna har det pågått en ständig uppmuntran riktad till regionala skådebanor att ordna möten, av vad för slag det än är, i just sådana miljöer som samspelar med själva skådebaneidén. Om det inte varit konstnärliga miljöer så är det av lika stort värde att befinna sig i det som inte alls är konstnärliga miljöer, utan helt vardagliga miljöer. Där det är långt till de konstnärliga uttrycken.
För Riksskådebanans eget kanslis del väntar nu just den utmaning som handlar om att byta miljö - för att se om det påverkar handlingen och tanken!

Efter strax tre år av "snäll" utlokalisering till skärgårdskommunen Nynäshamn blir, för att vitsa till det, den nya hemmahamnen ånyo Stockolm, Stockholms kommun och söder. Samma adress som tidigare Bellmansgatan 30, från och med 1 juni. Box 175 06, 119 91 Stockholm.
Med andra ord kommer Riksskådebanan att åter bli sambo hos medlemsorganisationen tillika kulturorganisationen Ordfront som utöver att vara en ideell kulturförening också äger bokförlaget med samma namn. Till yttermera visso kommer Riksskådebanan även att vara verksam vägg i vägg med förlaget och medlemsorganisationen En bok för alla.
Skillnaden mellan Nynäshamn, där Riksskådebanan också har haft ett årsmöte på temat kulturbygd, och den aktuella kanslilokalen är att den nya lokalen öppnar kanske inte för nya men för andra samverkansformer. Inte minst kommer det att finnas tillgång till en bra och samtalsvänlig sammanträdeslokal på Bellmansgatan som signalerar demokrati och högt i tak!
Skådebanerörelsen är ingen partipolitiskt organisation; men den är heller inte värdeneutral. Stadgarna står ovillkorligen för vissa bestämda värderingar.
Strax är det Valborg och Första maj, och till traditionen hör både tal på Valborgsmässoafton och Första maj. Även om talen brukar vara väsensskilda; så finns det likväl likheter mellan det som å ena sidan sållas till svärmeriet och å andra till agitationen. Kärnan i den kulturpolitik som tar sikte på människovärdet; är ju alla människors lika värde och allas lika rätt att tala, att tänka och att skriva fritt och att leva i fred i ett land som i lag reglerar dessa grundläggande rättigheter. Med det vänner, leve våren! In med ny luft!

Med vänliga hälsningar
Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan