Nyhetsbrev Riksskådebanan, juni 2009

Vänner, anställda, förtroendevalda!

Så blev det sommar.
Resväskan står packad; i morgon är det Gotland och Visby som gäller.
Av det som en gång var ett mycket anspråkslöst sommartal i Almedalen - då Olof Palme hade övertygats om att tala där i stället för på den plats som låg närmare sommarstället, Sudersand, norra Gotland, har det nu blivit en lobbyisternas marknad.

Riksskådebanan är till skillnad från tidigare år inte ensam arrangör av något seminarium under politikerveckan; däremot så ingår Riksskådebanan i nätverket ideell kulturallians som ordnar samtal som kommer att handla om behovet av samhällets, säg statens eller regeringens, mycket mera handfasta erkännande av det fria och frivilliga ideella kulturarbetet.

Samtalet är om man ska göra en jämförelse ett led i arbetet att försöka ge kulturorganisationerna samma slags erkännande som de socialt verksamma frivilligorganisationerna.

I vilken riktning morgondagens samtal kommer att gå vet vi ännu inte; ett är dock mycket viktigt och det handlar om att argumentationen måste bli tydlig.
De ideella kulturorganisationerna ska inte ta över sådana uppgifter som samhället inte vill ha, med andra ord så ska organisationerna varken agera som stötdämpare eller skyddsräcke. Eller så kan man säga så här; en överenskommelse som handlar om mera ömsesidighet, och et erkännande av det ideellas betydelse, får inte betyda mindre samhälligt ansvar utan mera ansvar.
Ännu en sak att noga tänka över handlar om ifall stat, landsting och kommun - genom egen kulturadministration - inte ska minska den egna ambitionen som anordnare av en rad kulturhändelser därför att det fria och ideella organisationslivet är en minst lika bra eller ännu bättre anordnare.

Den främsta kompetensen som just det frivilliga och ideella står för är ju just engagemanget för en bestämd idé, det subjektiva.

I skådebanerörelsen kan det här vara både enkelt och - komplicerat.

En tradition inom rörelsen talar om Skådebanearbetet som ett starkt ideellt arbete på frivillig bas - och om ett engagemang som varken känner tid eller rum.
Parallellt finns en annan tradition som mera talar om det reglerade, det ordnade och om man så vill det mindre spontana. Det objektiva.

Gemensamt i bägge traditionerna är att leta där lampan är släckt; att inte agera utifrån ett egenintresse, att söka nya vägar för att bli ännu bättre i det uppsökande arbetet. Att ha fokus på de och dem som ännu inte erfarit kulturhändelser; som inte getts en möjlighet att se eller att läsa av egna erfarenheter inom någon av de kända gängse konstnärliga uttrycksformerna.

Skillnaden kan också ligga i att den som varken känner tid eller rum - aldrig ger upp! Eller om man ska ta dystersvängen; överanstränger sig.

Skillnaden kan också ligga i det demokratiska uppdraget.
Är du förtroendevald i skådebanan därför att du är ideellt engagerad i en annan frivilligorganisation, där du nominerats till ditt uppdrag genom en demokratisk process? Eller är du förtroendevald i skådebanan därför att du är anställd i en annan organisation, eller rent av anställd i en kommunal institution eller ett företag? Och där förtroendeuppdraget är en del av ditt ordinarie arbete?

Bägge traditionerna skär rakt igenom inom skådebanerörelsen.
- En formsak, kan någon säga, och genast mötas av ett argument i helt motsatt riktning.

Klart är att skådebanerörelsen lever med det här komplexa, i likhet med flera ideella kulturorganisationer.
Och kanske finns det till och med ett värde i det; eftersom organisationen ständigt uppmuntras att fundera över det som nu och som så allmänt kallas sina strukturer.
Och om samtalet i morgon i Visby ska karaktäriseras i förväg så kanske man kan säga att det blir ett samtal om strukturer och mandat.

Juni månad har varit rik på händelser inom och utanför skådebanevärlden.
Och månaden har hört framtiden till!
Det var inte bara styrelsemötet i mitten av månaden som var framtidsinriktat; då beslut fattades om möten under sensommaren och under hösten, ( och där ett uttalande antogs som handlade om att det är diskriminerande att utesluta funktionshindrade från platser som andra kommer åt) utan också en rad andra möten. Omröstningen till Europaparlamentet, icke att förglömma.
Piratpartiet drev en kulturfråga; vad man än säger om upphovsmannarätt så visst handlar frågan om kultur.

Vid ett annat tillfälle under månaden kom FNs barnkonventionen i fokus, den som Sverige godkänt men ännu inte gjort lag av där det deklareras i klartext om barns rättigheter till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och tankefrihet. Det hände i Malmö 13 juni i samband med att skådebanan i Skåne ordnade en träff med maratoncyklisten Jonas Paulman som gett sig katten på att skaffa uppmärksamhet för barnens sak. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet och tankefrihet är kulturfrågor så att det dånar om det!

Det politiska caféet etablerades i Nynäshamn under månaden, 3 juni, som ett uttryck för den försöksverksamhet som bland annat Riksskådebanan står för, i en allmän strävan efter att pröva var gränserna går för kulturella innovationer.
Det politiska caféet kännetecknas av att lyssnande, avsaknad av polemik, intresse för samtal, intresse för samhället, intresse för solidaritet och att allas åsikter väger lika, att alla måste argumentera och att en position inom eller utanför partipolitiken aldrig kan ersätta ett argument.

Sökande efter erfarenheter av uppsökande verksamhet gav också resultat under månaden, i universitets- och högskolevärlden finns nu erfarenheter som folkbildningen och inte minst skådebanerörelsen kan ta del av.
Ideell Kulturallians - som nämns inledningsvis - ordnade också möte med riksdagspolitiker av alla kulörer i Stockholm tionde juni för att skapa förståelse för själva saken - de ideella kulturorganisationernas värde.

I Eskilstuna och Sörmland är en ny skådebanan på väg att ta form. Träff den femtonde juni. Bland stöttepelarna finns Lars Gunnar Nilsson, ny i Riksskådebanans styrelse.

Glädjande många av skådebanerörelsens ordföranden och verksamhetsansvariga har anmält sig till konfeensen i Handen 30 och 31 augusti - mera information kommer i särskilt brev i god tid innan mötet blir av.
Temat för mötet blir, inte minst, betydelsen av att vi förstår varandras villkor i de skilda ansvarsrollerna inom skådebanerörelsen.

Höstkonferensen i Riksskådebanan är nu spikad till 6 och 7 november - och här kommer bland att på temat mångfald rad framtidsfrågor att lyftas.

I samband med årsmötet den 27 mars 2010, kommer Riksskådebanan tillsammans med Orionteatern att ordna ett seminarium på temat kultur och fred.

Och under den politiska valrörelsen 2010 kommer Riksskådebanan att hundraårsjubilera med både seminarium och galamiddag!

Och slutligen, hos Skådebanan i Dalarna som Riksskådebanan också besökt under månaden berättar man om nya framgångar inte minst i arbetet med att låta de människor möta kulturen som fått se alltför mycket av kriminalvårdens insida.


Med detta skådebanevänner, fortsatt skön sommar.

Nästa nyhetsbrev kommer i augusti

Med vänliga hälsningar
Riksskådebanan

Ulla Tengling
förbundssekreterare