Tillbaka                                     

Nyhetsbrev Riksskådebanan - februari / mars  2008

Vad betyder möten med konsten?

Organisationer är som människor, sägs det.
Mäktiga människor behöver sällan motivera vare sig sin existens eller sitt agerande - själva makten ja själva positionen är ett argument i sig.
Maktlösa människor tvingas däremot nästan jämt att förklara sig; känslan av otillräcklighet hos de maktlösa är inte så sällan lika stor som självöverskattningen hos de mäktiga.

Ser vi vår egen makt?
Det finns anledning att fundera över vår egen makt, i skådebanerörelsen. Ser vi den, eller inte?
Har vi den?
Vad gör vi med den?

Jag tänker på det när vi möts vi av frågor som gäller vår existens.

Jag tänker på det i alla möjliga situationer.
Hur ser vår egen makt ut inne i organisationen; väger det jämt mellan förtroendevalda och anställda. Hur är maktrelationen mellan konsten, konstens utövare och oss själva?
Och vad är det för makt eller maktlöshet vi signalerar till vår omvärld? Kommer vi med egna förslag om hur vi vill ha det, eller är det andra som styr oss?

Idéprogrammet
Arbetsprocessen kring den här rörelsens eget idéprogram pågår. Vi startade samtalet på finlandsbåten under sensommaren i fjol och fortsatte sedan under höstkonferensen i november. En sammanfattning ger vid handen att mycket av samtalet om vår idé kretsar kring om vem som har och vem som tar initiativet. Det handlar mera om skaparförmåga och om självförtroende än om pengar.

När Riksskådebanan håller årsmöte den 29 mars kommer dokumentet som så att säga "processas fram" att presenteras för årsmötet. Sedan blir det fortsättning följer. Och sen så har vi det förhoppningsvis i hamn. Vad vi gör med det då? Det får framtiden utvisa.

I skrivande stund har Riksskådebanans styrelse just haft ett möte - och fattat beslut om bidragsfördelning av det statliga bidraget.
Det handlar om statsbidraget som kommer Riksskådebanan till del först genom ett generellt beslut hos Kulturdepartementet och sedan genom ett specifikt beslut hos Statens Kulturråd.

I år är det färre kronor som går till Riksskådebanan än tidigare år; med Kulturrådets motivering att de regionala skådebanorna sånär som på ett enda undantag inte drar in tillräckligt mycket med pengar på så kallad regional och lokal nivå.

Riksskådebanans ambitioner bejakas dock.

Att förhålla sig till makten
Det är makten som har talat.

Men hur ska vi förhålla oss till makten?
Huka? Fjäska? Lyda? Lyssna?
Ska vi dra på oss maktlöshetens grå kappa, eller ska vi bestämma oss för att vi inte alls är maktlösa?

Svaret är inte enkelt.
Men vi kan alltid låta oss inspireras av både konst och kultur! Det är vår oskattbara fördel.
Tänk efter; var och hur beskrivs och berättas om modet? Och modlösheten?
Var och hur berättas om de dumdristiga, om de uppblåsta? Minns vi? Minns du?

Om vi bestämmer oss för att vi själva sitter på makt - så är det naturligtvis så att vi först ställer oss frågan om Kulturrådets svar på den bidragsansökan som Riksskådebanan ställde till Kulturrådet, är ett bra svar.
Ännu en fråga som man förstås måste ställa sig är varför det finns så lite av tack för den tjänst som ni i er rörelse gör samhället och så mycket mera av förhållningsorder i riktningen uppifrån och ned.
Har vi som verkar i skilda uppgifter i den här rörelsen gjort oss förtjänta av det? Är det rättvist? Varför har det som förr var ett uppskattande tack till alla oss i den här rörelsen för det demokratiarbete som utförs - var vi än befinner oss - blivit till något som inte alls liknar uppskattning? Beror det på att vi har förändrat oss, eller på att någon eller några andra har förändrat sig? I så fall; vill vi veta varför?

Vi är själva mäktiga
Skådebanerörelsen ordnar varje dag mängder av möten mellan konst, kultur och människor - där behoven finns, och utifrån ett rättviseperspektiv.

Vi ordnar möten direkt; och indirekt.
Genom att berätta om att där och där visas en speciell teaterföreställning med kvalitet - och sedan när vi verkligen ser till att helt nya människor gör debut i teatersalongens plyschfåtöljer för att se denna föreställning - då har skådebanan bevisligen ordnat ett möte mellan konst, kultur och människor utifrån devisen "där behoven finns".

Genom att självständigt ta ställning till litteratur som har hög kvalitet utför skådebanan bevisligen ett arbete som få andra gör.
( Och här är recensioner - och då menar jag det som absolut inte är reklam - i seriösa media till omistlig nytta innan böckerna kommer i händer och till öron hos de personer som annars inte alls har någon vana vid litterära upplevelser. )
Inga andra aktörer inom kulturområdet har anledning att känna sig så stolta och faktiskt så mäktiga - i betydelsen kraftfulla - som de skådebanor som ordnar nya möten. De skådebanor som gör det som förr var otillgängligt till tillgängligt, kan faktiskt inte göra mera nytta än så!! Och kan inte heller bli mäktigare än så!

I en tid då alla inte alls är överens om att konst och kultur är allemansrätt, är det skådebanerörelsens sak att berätta det. Direkt och indirekt genom att ordna träffar och skapa opinion för denna allemansrätt.
Och att agera så att allemansrätten faktiskt blir allemansrätt.

När vi gör det, allemansrätt till allemansrätt, i region för region och när Riksskådebanan verkar i samma riktning - då finns det all anledning att se på oss själva som en mäktig organisation. Eftersom vi har konst och kultur som vår verksamhetsidé - så är det naturligtvis oss helt fjärran att anse att vår mäktiga position är själva argumentet för vår sak. I stället är det vår gemensamma uppgift att visa att makt aldrig kan vara ett argument. Endast den som inte har några argument kan agera så; det är nämligen översittarfasoner att tro att makten i sig kan ersättas av sakliga och övertygande argument.

Ny skådebana i Jönköpings län
I Jönköpings län har en ny Skådebanan sett dagens ljus.
Det är helt färsk, och den står i den stund den nu föddes (i veckan som gick) i centrum för tillgängligheten inom Jönköpings läns musik-, teater- och bildkonstliv. Personsambanden mellan förtroendeposter inom det existerande konst och kulturlivet är här inte bara tydliga och starka, utan också själva förutsättningen för Skådebanans fortsatta arbete. Skådebanan blir Jönköpings läns samverkanshjärta; en demokratisluss. Inga konsthändelser kommer att gå någon förbi utan att frågan för vem? ställs, samtidigt som seminarier och idédebatt om konstens och kulturens värde ständigt kommer att stå på den dagordning där Skådebanan tar ett särkskilt ansvar för konst och kulturmöten mellan människor där behoven finns.

Den nya skådebanan har ansökt om medlemskap i Riksskådebanan; och frågan bereds nu enligt styrelsebeslut hos Riksskådebanans arbetsutskott.

Besked om bidrag
Varje regional skådebana - var och en för sig - får i veckan besked från Riksskådebanan om fortsatt av Riksskådebanans förmedlat bidrag och de förutsättningar som gäller för att motta det. Allt i linje med det beslut som Riksskådebanans styrelse fattade den 29 februari.

Riksskådebanans årsmöte ordnas som tidigare meddelats i Nynäshamn den 29 mars. Själva årsmötesdagen inleds klockan 10.30 - med ett kulturprogram som är synonymt med en kulturresa i Nynäshamns kommun inklusive lunch - och avslutas med årsmötesförhandlingar från klockan 15.00 till klockan 17.00.

Mera om årsmötet
De regionala skådebanor och de nationella medlemsorganisationer som ännu inte utsett ombud till årsmötet uppmanas att göra det omgående!
Det är också viktigt att omgående meddela vilka övriga personer som kommer att vara med under årsmötet.
Riksskådebanan står för ombudens samtliga kostnader (inklusive resa och logi) .
När det gäller eventuellt övriga deltagare från skådebaneregionerna så står Riksskådebanan för alla kostnader som är förenade med årsmötesdagen dock icke för resa och logi.
Det är viktigt att Riksskådebanan snarast får uppgifter om hur många personer som avser att närvara, och också om vilka som önskar logi.
Undertecknad har i Riksskådebanans namn preliminärbokat hotellrum i Nynäshamn och är tacksam för besked snarast möjligt.

Alla frågor och funderingar kring årsmötet; kontakta mig på adress ulla.tengling@skadebanan.se


Med vänliga hälsningar
För Riksskådebanan

Ulla Tengling
Förbundssekreterare
Riksskådebanan