Tillbaka                                                                         

Skådebanan Västmanland
Tapani Björkbacka

Skådebanan Västmanland arbetar med att utveckla kontakter med alla slags konst – kulturintressenter på regional nivå. Arbetar tätt med medlemsorganisationerna.

Målet är att göra konst tillgänglig för alla. Med konst menas här all slags kultur som scenkonst, musikkonst, bildkonst och skönlitteratur.

Skådebanan Västmanland har ca 180 ombud på arbetsplatser.

Återkommande verksamhet:

- Ombudsutskick. Ca 25-35 utskick till ombuden i vilket finns info om egen likväl som andra kulturorganisationers verksamhet.

- Novelltävlig  med olika teman. 2010: ”Det finns inga vanliga människor” Prisutdelning på Västerås folkhögskola. Prisutdelare var landshövding
Ingemar Skogö.

- Bokens dag med 9 st aktuella författare ihop med andra arrangörer. Ett litteraturpris delas årligen ut i samband med Bokens dag.  Läs mer på hemsidan  http://www.bokensdag.nu/

- Julsalong i samarbete med Konstfrämjandet och TemporArt. 2010 i två st stora affärslokaler mitt i centrala Västerås. En av utställningslokalen var öppen för alla, vilket innebar att alla som lämnade in verk fick åtminstone ett verk visat. Den andra utställningslokalen var jurybedömd. Totalt ca 6500 besökare under tre veckor.

Projekt

Under året har många projekt initierats, exempelvis "måla på väggarna", "teater för barn", "Du och jag tillsammans". Dock är det allt svårare att hitta ekonomi för att kunna genomföra projekten.


- Seminariedag om främlingsfientlighet. Under dagtid riktad mot gymnasieelever. Under kvällen ett öppet möte till vilken alla riksdagspartier var inbjudna att diskutera främlingsfientlighet.

- Seminariet om teater Västmanlands framtid. Seminariet ingick i Skådebannas hundraårs jubileet. Till seminariet var samtliga riksdagspartier inbjudna att diskutera teaterns framtid.

-Scenkonst outlet – smakprover från samtliga teatrar i Västerås. Även detta ingick som en del av Skådebanans 100 års jubileum.

- Hundraårsmigddag. Jubbileumsmiddag för ombud och utvalda gäster.

Förutom de nämnda olika aktiviteter som föreläsningar, prova på tekniker etc. Mer på Skådebanan Västmanlands hemsida

2011
I grunden samma inriktning som under 2010. Dok kommer översyn att ske av exempelvis Novelltävlingen och Bokens Dag.
Läs mer här