Tillbaka                                                                         


Thomas Tegnér
Skådebanan Jönköping startade för ca 3 år sedan. Marie Svelid och Thomas Tegnér
arbetar på Riksteatern respektive Smålands musik och teater men får använda en dag i veckan för arbetet med Skådebanan. Från början hade Skådebanan Jönköping 8 medlemsorganisationer, idag 14 st. Medlemsorganisationerna ska vara länsövergripande.

Skådebanan Jönköping arbetar med mottot att få människor som i vanliga fall inte kommer till kulturen att delta. Skådebanan Jönköping producerar väldigt lite själva men det finns saker som inte skulle blivit av om Skådebanan Jönköping inte gjort det.
- Tillsammans med handelshögskolan görs en kartläggning av kulturen. Det ingår 13 kommuner i Jönköpings län.

Skådebanan Jönköping tycker att barn o unga är viktiga. Ungdomar mellan 6-13 år ska enligt läroplanen ha kultur. Men har de det? Andra grupper är hörsel och synskadade. Det är dålig tillgänglighet för dessa båda grupper. Skådebanan Jönköping har ordnat så det är lätt att få teckentolkning. Det finns minst 16 arrangemang för synskadade varje år.
Thomas Tegnér säger att detta har gjort att Skådebanan Jönköping är stark och synlig. Skådebanan Jönköping har gått vidare och ska arbeta mot handikappen autism och asberger.
- 6 olika utvecklingsgrupper med asbergers. Dom sätter upp en pjäs, en öppen scen, bjuder in kändisar med handikappet. Arrangemangen gör att barn från olika handikappsorganisationer kommer samman.
- Projektet ”Plats på scen”, en pjäs för exempelvis bygdegårdarna. Ett scenkonstutbud.
- I Gnosjö, Braefestivalen i vilket amatörer får möta professionella. Skådebanan Jönköping, Smålandsmusik o teater och Länsmuseet, är kittet i festivalen.
- Sommarteaterprojekt – ”Folkteater i Småland”. Skådebanan Jönköping står bakom och hjälper teatergrupper att söka bidrag och sätter in professionella resurser.
- Skådebanan Jönköping arbetar med ungdomar i clubverksamhet. Även med högskolan i Jönköping.
- Skådebanan Jönköping har skapat kulturdebatter under 2010. ”Vad är kulturen till för?” Berättarprojekt i skolor.
- Önskemålet är att kommunerna borde samla sitt kulturutbud i en kulturportal och göra det tillgängligt, nå ut till alla hushåll.

Inom ramen för Skådebanans 100 år jubileum har Skådebanan Jönköping genomfört ett samarbete med Sveriges Radio. Sveriges Radio gick ut o bad unga att skicka in noveller. En jury tog ut elva noveller som presenterades.
Barn och unga ska få mer scenkonst i skolorna. Skådebanan Jönköping arbetar med att få ut 220 event och föreställning. Skådebanan är motorn i projektet. Pengar som lagts in ska rabattera evenemangen.
- Ett stort projekt är att hitta 1000 nya kulturambassadörer utanför den inre kärnan av kulturvana. Projektet har fått bidrag från Statens Kulturråd under två år. Upplägget började med att Skådebanan Jönköping träffat politiker i varje kommun och berättat om projektet. Steg 2 har varit att tillsammans med musiker intressera människor att ”bli ambassadörer” . Skådebanan bjöd in företag, föreningar, organisationer.
Målet är att få in alla i steg 3. Att ge kunskap, att aktivera amasadörerna på olika sätt.
- Skådebanan Jönköping flyttar i höst in i Jönköpings nya konserthus.