Tillbaka                                                                         


Skådebanan i Västra götaland 

Skådebanan i Västra Götaland har haft en stor expansion under dom senaste tio åren. Från två anställda till elva.

Ett mycket uppmärksammat projekt både i press och övrig media är Airis i vilket företag och konstnärer samarbetar för att utveckla arbetsplatser.

Västra Götaland arbetar mot kommuner, offentlig sektor, privata näringslivet och kulturlivet.
Västra Götaland har
1100 ombud. Alla ska gå introduktionsutbildning.
Västra Götaland ser ser sig som en del av den folkrölsen

Västra Götaland arbetar med flera olika verktyg men har inga fristående ombud. Alla ombuden finns på arbetsplatserna.

-          Panorama : erbjudanen på hemsida. Aarbetsplatserna abbonerar på sidan. Registrerar sej full insyn ca 2000-6000 per år

-          Kreativ support (ombudsarbete) En arbetsplats utser ombud som SB åtar sej att utbilda, inspirera och motivera.
Priserna varierar beroende av storlek på arbetsplatsen. En kommun betalar ca 30-40 000 per år. En liten arbetsplats 3-4000 kronor. Ca 67 avtal finns. Avtalen skrivs årsvis. Kontinuelig kundvård är viktigt.

-          Krativa kickar. Någon av alle de konstnärer SK jobbar kommer ut till arbetsplatser och gör ett nedslag på en timme eller en dag. Ex bemötande, kommunikadion, jämställdhet.

-          AIRIS ettårigt projekt med en konstnär på en arbetsplats. Tydligt avgränsat och modell för hur man jobbar med projekten. Stöd, forskning media struktur. Ramen är tydlig för hur det ska gå till men vad som händer i mötet är helt öppet. Lång förankringstid och samtal med fackliga företrädare, företagsledare, anställda mfl. Sedan 2007 ahr 80 projekt genomförda. Ett exempel är truckbaletten som också visades upp på statsfesten i Göteborg, fick även erbjduanden om att turnera runt i landet. Projektet är ett sätt att utveckla människan. Inte arbetsmarknads projekt för konstnärer.